Ishrana

PREPORUKE ZA ISHRANU OSOBA SA CELIJAKIJOM

 

√          U ishrani koristite samo namirnice za koje ste potpuno sigurni da su bez glutena!

 

Žitarice

Dozvoljeni su kukuruz, pirinač, heljda, proso, soja, kinoa, amarant, rogač, tapioka, manioka, kesten.

Obratiti pažnju na moguću kontaminaciju pri proizvodnji brašna od ovih žitarica, prilikom pakovanja, transporta ili  pri prodaji!

Voće

Dozvoljeno je sve sveže voće i orašasti plodovi.

Oprez kod sušenog  i kandiranog voća, naročito sušenih smokvi! Oprez kod prženiog i slanog koštuničavog voća i semenki!

Mleko i mlečni proizvodi

Dozvoljeno je mleko, prirodni jogurt, pavlaka, sveži sir, prirodni sir kao npr: edamer, gauda, ementaler, parmezan, mozzarella.

Oprez kod topljenih sireva, mlečnih napitaka, pudinga, krema i voćnih jogurta!

Povrće

Dozvoljene su  sve vrste svežeg povrća.

Oprez kod konzerviranog povrća i gotovih jela od povrća!

Meso, riba, jaja

Dozvoljene su sve vrste svežeg mesa, ribe i jaja.

Oprez za pripremljeno sveže mleveno meso za roštilj, marinirano i sl., prerađevine od mesa i konzerviranu ribu sa dodacima!

Šećer i slatkiši

Dozvoljene su sve vrste šećera, med i pekmezi.

Oprez kod šećera u prahu, čokolada, bombona, kakaoa, sladoleda, žvakaćih guma!

Masti, začini, dodaci za pečenja

Dozvoljena su sva ulja, maslac, mast, so, biber, sirovi začini.

Obratiti pžnju na začine u prahu, kvasac, prašak za pecivo, sirće! U praškaste namirnice se obično dodaje skrob (i to najčešće pšenični) zbog sprečavanja zgrudnjavanja!

Pića

Najsigurniji su bistri voćni sokovi, limunada, biljni čajevi i kafa u zrnu.

Oprez kod alkoholnih pića, kafe sa dodacima i zamenama za kafu, mešavinama za frapee!

 

 

√          Oboleli od celijakije  ili  staratelj  može da uvede  dnevnik  namirnica koje koristi  u ishrani radi dobrog  sprovođenja dijete!

 

√          Pažljivo pripremajte hranu u kućnim uslovima i vodite računa o mogućim izvorima kontaminacije u kuhinji (dobro prati posuđe ili koristiti posebno posuđe, čistiti površine za rad, koristiti papir za pečenje, odvojiti posebne police za čuvanje hrane, koristiti posebne krpe za brisanje i pranje, ne rezati glutensku i bezglutensku hranu istim nožem na istoj dasci  ili koristiti istu kašiku, kutlaču i sl.)!

 

√          Pratiti analize na nivo gluten u namirnicama koje je uradilo Udruženjei obaveštenja o ispravnosti bezglutenskih proizvoda na našem tržištu!

 

√          Preporučuju se redovne kontrole kod lekara  na svakih godinu dana (ili kako lekar preporuči). Oprez pri korišćenju lekova, dijetetskih preparata i vitaminskih suplemenata – obavezna konsultacija sa lekarom!

 

√          Pre izlaska iz kuće jesti i sa sobom poneti nešto od hrane!

 

 

 

 

 

NAPOMENA

 

Oboleli imaju prava da na lekarski recept mesečno podižu  5 kilograma vrlo kvalitetnog bezglutenskog brašna! Participacija za decu i određene  kategorije  se ne plaća!

Udruženje ima savetovalište za ishranu gde oboleli mogu dobiti informacije o sigurnim bezglutenskim proizvodima na našem tržištu , kao i savete o sprovođenju bezglutenske dijete.

Sva pitanja o celijakiji i bezglutenskoj dijeti  možete poslati na mail:  celijakija@gmail.com