ISHRANA

Bezglutenska dijeta

Ishrana bez glutena jedina je terapija za celijakiju.

Ako se bezglutenska ishrana uvede odmah posle dijagnoze i ako se u potpunosti sprovodi, smanjuje se opasnost od dugotrajnih zdravstvenih problema.

Oboleli od celijakije moraju doživotno da se  pridržavaju bezglutenske ishrane.

Bezglutenskom ishranom ne gubi se ni jedan neophodan elemenat za uredan razvoj deteta i zdrav život odraslih.

U bezglutenskoj dijeti zabranjena je konzumacija pšenice, raži, ječma i zobi i svih namirnica proizvedenih od ovih žitarica.

Oboleli od celijakije moraju da izbegavaju i sve namirnice koje sadrže čak i gluten u tragovima, jer i najmanje količine glutena mogu izazvati oštećenja.

U bezglutenskoj dijeti dozvoljene su sve namirnice koje prirodno ne sadrže gluten- meso, riba, mleko, jaja, voće, povrće, krompir, pirinač, kukuruz.

Prelaskom na bezglutensku ishranu dolazi do značajnih promena:

  • dolazi do normalizacije sluznice tankog creva
  • telo apsorbuje i iskorištava hranjive sastojke
  • normalizuje se telesna težina
  • poboljšava se opšte zdravstveno stanje

Proizvodi bez glutena

Budući da je gluten jako rasprostranjen u industrijskim prehrambenim proizvodima, važno je da oboleli znaju kako da odaberu sigurne namirnice.

Na tržištu postoje posebni prehrambeni proizvodi bez glutena. Ovi proizvodi označeni su natpisom “bez glutena“ i/ili simbolom precrtanog klasa pšenice ispod koga je registracioni broj licence .

  RS-001-001

Simbol precrtanog klasa pšenice je međunarodna oznaka za bezglutenske proizvode i oblelima garantuje da je označeni proizvod potpuno bezbedan i ne sadrži gluten.

Proizvođač ne može samoinicijativno da označi proizvod simbolom precrtanog klasa pšenice. Da bi neki proizvod bio označen ovim simbolom mora da ispunjava propisane standarde bezglutenske proizvodnje koji se verifikuju u procesu licenciranja.

Oboleli moraju biti oprezni u izboru namirnica i zbog moguće kontaminacije prilikom  transpotrta, skladištenja i izlaganja u prodaji.

Za obolele od celijakije ishrana u vrtićima, školama, studentskim menzama i restoranima zahteva veliki oprez zbog nedovoljno poštovanih standarda u pripremi bezglutenskih obroka i moguće kontaminacije.

PREPORUKE ZA ISHRANU OSOBA SA CELIJAKIJOM

  • U ishrani koristite samo namirnice za koje ste potpuno sigurni da su bez glutena!

Žitarice

Dozvoljeni su kukuruz, pirinač, heljda, proso, soja, kinoa, amarant, rogač, tapioka, manioka, kesten.

Obratiti pažnju na moguću kontaminaciju pri proizvodnji brašna od ovih žitarica, prilikom pakovanja, transporta ili  pri prodaji!

Voće

Dozvoljeno je sve sveže voće i orašasti plodovi.

Oprez kod sušenog  i kandiranog voća, naročito sušenih smokvi! Oprez kod prženiog i slanog koštuničavog voća i semenki!

Mleko i mlečni proizvodi

Dozvoljeno je mleko, prirodni jogurt, pavlaka, sveži sir, prirodni sir kao npr: edamer, gauda, ementaler, parmezan, mozzarella.

Oprez kod topljenih sireva, mlečnih napitaka, pudinga, krema i voćnih jogurta!

Povrće

Dozvoljene su  sve vrste svežeg povrća.

Oprez kod konzerviranog povrća i gotovih jela od povrća!

Meso, riba, jaja

Dozvoljene su sve vrste svežeg mesa, ribe i jaja.

Oprez za pripremljeno sveže mleveno meso za roštilj, marinirano i sl., prerađevine od mesa i konzerviranu ribu sa dodacima!

Šećer i slatkiši

Dozvoljene su sve vrste šećera, med i pekmezi.

Oprez kod šećera u prahu, čokolada, bombona, kakaoa, sladoleda, žvakaćih guma!

Masti, začini, dodaci za pečenja

Dozvoljena su sva ulja, maslac, mast, so, biber, sirovi začini.

Obratiti pžnju na začine u prahu, kvasac, prašak za pecivo, sirće! U praškaste namirnice se obično dodaje skrob (i to najčešće pšenični) zbog sprečavanja zgrudnjavanja!

Pića

Najsigurniji su bistri voćni sokovi, limunada, biljni čajevi i kafa u zrnu.

Oprez kod alkoholnih pića, kafe sa dodacima i zamenama za kafu, mešavinama za frapee!

 

  • Oboleli od celijakije  ili  staratelj  može da uvede  dnevnik  namirnica koje koristi  u ishrani radi dobrog  sprovođenja dijete!
  • Pažljivo pripremajte hranu u kućnim uslovima i vodite računa o mogućim izvorima kontaminacije u kuhinji (dobro prati posuđe ili koristiti posebno posuđe, čistiti površine za rad, koristiti papir za pečenje, odvojiti posebne police za čuvanje hrane, koristiti posebne krpe za brisanje i pranje, ne rezati glutensku i bezglutensku hranu istim nožem na istoj dasci  ili koristiti istu kašiku, kutlaču i sl.)!
  • Pratiti analize na nivo gluten u namirnicama koje je uradilo Udruženjei obaveštenja o ispravnosti bezglutenskih proizvoda na našem tržištu!
  • Preporučuju se redovne kontrole kod lekara  na svakih godinu dana (ili kako lekar preporuči). Oprez pri korišćenju lekova, dijetetskih preparata i vitaminskih suplemenata – obavezna konsultacija sa lekarom!
  • Pre izlaska iz kuće jesti i sa sobom poneti nešto od hrane!

NAPOMENA

 Oboleli imaju prava da na lekarski recept mesečno podižu  7 kilograma vrlo kvalitetnog bezglutenskog brašna! Participacija za decu i određene  kategorije  se ne plaća!

Udruženje ima savetovalište za ishranu gde oboleli mogu dobiti informacije o sigurnim bezglutenskim proizvodima na našem tržištu , kao i savete o sprovođenju bezglutenske dijete.

Sva pitanja o celijakiji i bezglutenskoj dijeti  možete poslati na mail:  celijakija@gmail.com