AOECS  vebinar: ŽENE I CELIJAKIJA

Povodom Međunarodnog dana celijakije, AOECS  je 19. maja 2021.g. organizovao vebinar na temu: „Žene i celijakija: otkrivanje uloge žena“.

Moderator je bila Veronica Rubio, generalna sekretarka AOECS-a, a govornici italijanski stručnjaci Dr Marko Silano i Suzana Neuhold koji su 2017. posetili naše Udruženje i Ministarstvo  zdravlja Srbije, te svojim zalaganjem doprineli potpisivanju sporazuma o celijakiji između naše dve zemlje.

Dr Marko Silano je istraživač i direktor Odeljenja za hranu, ishranu i zdravlje pri Odeljenju za bezbednost hrane i  javno zdravlje u Italiji.

Susanna Neuhold je specijalista za sigurnost hrane sa bogatim iskustvom u analitičkim, regulatornim i upravljačkim aspektima alergena u hrani, a zaposlena je u Italijanskom udruženju za celijakiju AIC.

U živoj i informativnoj diskusiji na vebinaru je razmatrana ulogu koju žene imaju u vezi sa celijakijom, ne samo kao pacijenti već i kao roditelji, stručnjaci, lekari.

Uloga žena razmatrana je kroz teme:

• Celijakija i kako živeti zdravo bez glutena
• Kako kupovati, pripremati obroke kod kuće za porodicu i jesti u restoranima ili školama – sigurno i pouzdano bez glutena
• Kako se pridržavati uravnotežene i zdrave dijete bez glutena.

Predstavnici Udruženja Srbije za celijakiju učestvovali su 19.maja 2021. u AOECS  vebinaru na temu: „Žene i celijakija: otkrivanje uloge žena“.