CELIJAKIJA
Celijačna bolest (CB) je doživotni autoimuni poremećaj. Kod genetski predisponiranih osoba, imuni sistem, reagujujući na uneseni gluten, dovodi do oštećenja sluznice tankog creva. Pored oštećanja sluznice tankog creva, neadekvatno aktiviran imuni sistem može oštetiti i bilo koji drugi organ.
emisija Bolje sprečiti – Bolest „Celijakija“, dr Nataša Dragutinović, gastroenterolog
Činjenice o celijakiji
Celijakija je sistemsko, autoimuno oboljenje koje se javlja kod genetski predisponiranih osoba.
Konzumacija glutena, koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži (i zobi), dovodi do upalnih promena sluznice tankog creva što za posledicu ima podhranjenost.
Celijakija je doživotna nepodnošljivost glutena.
Celijakija nije retka bolest, javlja se kod oko 1% populacije, odnosno kod oko 1 od 100 osoba.
Bolest se javlja u otprilike 10 – 20% kod rođaka prvog reda.
Češće pogađa žene: odnos žene–muškarci iznosi 2:1.
Celijakija se može manifestovati u svim životnim dobima.
Simptomi i znakovi celijakije
Kod celijakije dolazi do oštećenja sluznice tankog creva i poremećaja apsorpcije hranjivih materija, pa su simptomi celijakije najčešće vezani za probavni sistem. Tipični simptomi celijakije su:
- Hronični proliv (ili zatvor)
- Obilne,masne,blede stolice, karakterističnog mirisa
- Bol u stomaku
- Nadutost i gasovi
- Mučnina i ponavljajuća povraćanja
- Malaksalost i neraspoloženje
- Gubitak telesne težine
- Anemija
- Nedostatak vitamina i minerala
Međutim, celijakija može zahvatiti gotovo sve organe, tako da je moguće da se simtomi celijakije ispoljavaju i na drugim organima osim probavnim. Zbog toga je dijagnostika celijakije ponekad otežana i dugotrajna, i zbog toga se za celijakiju kaže da je “kameleonska bolest”. Međutim treba biti oprezan jer sledeći nabrojani simptomi ne moraju nžno da ukazuju na celijakiju, već mogu biti posledica i neke druge bolesti. Dakle, atipični simptomi celijakije mogu da budu i:
- Promene na ustima i zubima
ranice i upala uz crvenilo na sluznici usne šupljine ili jeziku
afte
oštećenja zubne gleđi
- Poremećaji krvi
anemija
modrice ili produženo vreme krvarenja
zloćudna bolest belih krvnih ćelija (limfom)
- Poremećaji rasta, razvoja i opšteg zdravlja
mršavost
nizak rast i usporeno napredovanje kod dece
zakasneli pubertet
umor, opšta slabost, nedostatak koncentracije
česte promene raspoloženja
- Promene na koži, kosi i noktima
vlasi kose su tanke i lomljive
gubitak kose
lomljivi nokti
suva koža
dermatitis herpetiformis ili Duhringova bolest-svrab,osip,rane i depigmentacija kože
- Uticaj na jetru, pankreas i slezinu
povišene vrednosti jetrenih enzima
taloženja masnoća i upala jetre
autoimuni hepatitis i autoimune bolesti žuči
poremećaj rada pankreasa- poremećaj lučenja insulina
poremećaj rada slezene (hiposplenizam)
- Uticaj na kardio-vaskularni sistem
oštećenje srčanog mišića
- Poremećaji rada pluća
hronična plućna bolest (pneumonitis ili aleveolitis)
česte infekcije dišnih puteva kod dece
- Poremećaji rada bubrega
belančevine ili krv u urinu
upale bubrega
poseban oblik bubrežne bolesti tzv. IgA nefropatija
- Poremećaji mišićno-koštanog sistema
natečene noge
grčevi u mišićima i bol (mialgija)
mišićna slabost i smanjen tonus mišića
upala zglobova
osteoporoza i osteopenija
promene u proporcijama lica
- Neurološki problemi
glavobolja
česte promene raspoloženja,razdražljivost
hiperaktivnost, problemi s koncentracijom
umor, depresija
poremećaji oseta i ravnoteže (neuropatija)
ataksija
usporene mentalne funkcije (demencija)
epilepsija (povezana sa kalcifikacijama)
- Uticaj na reproduktivni sistem
neplodnost
teškoće sa začećem
pobačaji
mala težina novorođenčeta kod majki sa celijakijom
pogoršanje nakon porođaja kod mladih žena s neprepoznatom i nelečenom celijakijom- otoci nogu, prolivi, gubitak telesne mase
- Udružene bolesti
šećernu bolest tipa 1
bolesti štitne žlezde
selektivni deficit IgA
Downov sindrom
Turnerov sindrom
Williamsov sindrom
Celijačna kriza
Predstavlja značajno pogoršanje simptoma i opšteg sanja koje može ugroziti život. Može imati dva oblika.U prvom, dominantan simptom je jak bol u stomaku, nadutost i opšte loše stanje, te se oboleli obično pogrešno upućuje na hirurško lečenje. Za drugi oblik celijačne krize karakterističan je težak poremećaj elektrolita usled jakih proliva/povraćanja, značajan gubitak telesne težine i hipoproteinski edemi (otoci), pa je neophodno bolničko lečenje.
Nepodnošenje laktoze i ostalih ugljikohidrata
Mlečni šećer (laktoza) i konzumni šećer razgrađuje specifičan enzim u tankom crevu. Ovaj enzim se nalazi u gornjem delu crevnih resica, a budući da su crevne resice kod celijakije oštećenje, proizvodnja ovog enzima je smanjena ili izostaje. Zbog toga unos mleka, mlečnih proizvoda i slatkiša može izazvati prolive, grčeve, nadutost i gasove. Unos manjih količina se bolje podnosi, a tolerancija se postupno povećava ako se bezglutenska dijeta dobro sprovodi pa dolazi do oporavka crevnih resica. Na taj način je nepodnošenje laktoze i ostalih šećera kod celijakije prolazno, za razliku od nepodnošenja laktoze koja je uzrokovana naslednom smanjenom proizvodnjom enzima koji je razgrađuje,a što je trajno stanje. Međutim, ponekad oboleli pored celijakije mogu imati i genetski uzrokovano nepodnošenje laktoze, pa je u tom slučaju nepodnošenje laktoze trajno i neophodno je da se iz ishrane pored glutena izbace i mleko i mlečni proizvodi.
Dermatitis herpetiformis ili Duhringova bolest
Kožna je manifestacija celijakije za koju su karakteristični plikovi ispunjeni tečnošću koji se pojavljuju simetrično, najčešće na oba kolena, laktovima, zadnjici. Prati ih izražen svrab, pa usled češanja dolazi do pucanja plikova koji zarastaju bez ožiljka, ali se ponovo pojavljuju novi. Ovo stanje kože povezano je sa nepodnošenjem glutena iako samo oko 10% obolelih od dermatitis herpetiformisa ima i probavne simptome koji ukazuju na celijakiju. Plikovi se simptomatski leče posebnim lekovima, ali da bi došlo do njihovog potpunog povlačenja potrebno je sprovođenje bezglutenske dijete.
Suva koža
Inače kod obolelih od celijakije, zbog nedostatka gvožđa i vitamina može se javiti suva koža i mogu se pogoršati atopijska stanja, ali atopijski ekcem nije povezan sa celijakijom i neće se povući uvođenjem bezglutenske ishrane.
Dijagnostika
Dijagnostički pristup celijakiji se razlikuje u zavisnosti da li ste osoba koja ima simptome ili spadate grupu sa povećanim rizikom od CB.
Kod osoba koje imaju simptome prvi korak je serologija, što podrazumeva da se analizom iz krvi određuju ukupni imunoglobulini grupe A (IgA) i antitela na tkivnu transglutaminazu IgA (anti- tTG At IgA). Ukoliko su anti-tTG At IgA pozitivna, potrebno je da se urade endomizijalna antitela (EMA) i genetika (tj. da se odredi da li je osoba nosilac HLA DQ2 i/ili HLA DQ8 gena). Na osnovu značajno povišenih anti-tTG At IgA (deset puta više od normalnih vrednosti), sa pozitivnim EMA i genetikom, postavlja se dijagnoza CB i tada nije neophodno raditi endoskopiju i biopsiju sluznice tankog creva. U svim drugim situacijama (serologija koja nije značajno povišena ili je negativna, a osoba je nosilac rizičnih gena), neophodno je da se uradi endoskopija sa biopsijom sluznice tankog creva.
Kod osoba koje nemaju simptome, a spadaju u rizičnu grupu, prvo je potrebno uraditi genetsko ispitivanje. Negativna genetika sa visokom verovatnošću (99%) isključuje mogućnost celijačne bolesti. Ukoliko je osoba nosilac HLA-DQ2 i/ili DQ8 gena, neophodno je dalje serološko ispitivanje, a po potrebi i endoskopsko sa biopsijom sluznice tankog creva.
Određene osobe imaju veći rizik od razvoja CB:
- članovi porodice obolele osobe (roditelji, brat, sestra) – zbog genetske predispozicije verovatnoća da će razviti CB se desetostruko povećava
- osobe koje već boluju od neke autoimune bolesti (dijabetes melitus tip 1, autoimuni tiroiditis, autoimuni hepatitis…)
- osobe koje boluju od određenih sindroma (Down-ov sindrom, Turner-ov sindrom, Williams-ov sindrom…)
Lečenje celijakije
Celijakija se leči bez lekova, jedina terapija je ishrana bez glutena.
Bezglutenska dijeta je doživotna i podrazumeva da se iz ishrane isključi pšenica, raž, ječam (i ovas).
Strogim pridržavanjem ishrane bez glutena dolazi do potpunog nestanka simptoma bolesti.
Međutim, konzumacija čak i manjih količina hrane koja sadrži gluten može izazvati ponovnu pojavu bolesti.
Ako oboleli ne sprovodi potpunu bezglutensku dijetu, povećava se rizik od razvoja zdravstvenih komplikacija i malignih oboljenja.
Po postavljanju dijagnoze potreban je i pregled nutricioniste koji je upoznat i obučen o bezglutenskoj ishrani. Cilj ovog pregleda je da dobijete savete kako da se hranite, da se izbegnu greške u odabiru namirnica i pripremi hrane i da dobijete savet o pravilnom unosu svih nutrijenata, a da bi se izbegao eventualni deficit minerala i vitamina.
Praćenje bolesnika
Praćenje podrazumeva da se u prvoj godini od postavljanja dijagnoze dva puta godišnje obavi pregled kod pedijatra interniste-gastroenterologa. Kontrola podrazumeva:
- Kliničko praćenje:
- razgovor o sprovođenju bezglutenske dijete: da li postoje dileme, problemi
- da li su se simptomi povukli ili smanjili
- detaljan fizikalni pregled sa merenjem telesne težine i telesne visine, radi procene nutritivnog statusa
- Laboratorijske analize:
- krvna slika
- biohemija
- serologija za celijakiju
Ukoliko se razgovorom, pregledom i analizama utvrdi da osoba pravilno sprovodi bezglutensku ishranu, da postoji poboljšanje u kliničkom nalazu i laboratorijskim analizama, kontrole se mogu prorediti na jednu godišnje. U suprotnom kontrole se intenziviraju.
Šta uraditi kada vam se postavi dijagnoza celijačne bolesti
Kada Vam je dijagnostikovana celijačna bolest, naš savet je da preduzmete sledeće:
- Naučite koja je hrana bez glutena! Mnoge namirnice prirodno ne sadrže gluten i slobodno se mogu konzumirati kao npr. običan i neprerađen pirinač, kukuruz, krompir, meso, riba, jaja, mleko, voće, povrće, med ! VODITE RAČUNA O KANTAMINICAIJI NAMIRNICA GLUTENOM!
- Posetite nutricionistu: Poželjno je da Vas gastroenterolog uputi nutricionisti koji je edukovan o bezglutenskoj dijeti. Neophodno je da od nutricioniste dobijete detaljne savete o sprovođenju bezglutenske dijete. Savetujemo da pri prvom pregledu: zakažete datum naredne kontrole, dobijete kontakt telefon na kojem možete dobiti dodatni savet, pre zakazane kontrole;
- Razgovarajte sa vašim pedijatrom / izabranim lekarom u Domu zdravlja o dobijanju recepata za bezglutensko brašno: u Srbiji osobe sa celijakijom imaju pravo na 7kg brašna bez glutena na mesečnom nivou. Od strane pedijatra/ izabranog lekara u Domu zdravlja, a na osnovu izveštaja gastroenterologa, pacijenti dobijaju recept za bezglutensko brašno koje uzimaju u apoteci.
- Razgovarajte sa osobama koje imaju celijakiju: iskustvo onih koji su već duže na bezglutenskoj dijeti može vam pomoći u prvim koracima u sprovođenju bezglutenske dijete ali i u psihološkom prevazilaženju izazova hronične bolesti.
- Proverite u Vašoj prodavnici i na internetu dostupnost proizvoda bez glutena
- Učlanite se u Udruženje Srbije za celijakiju: članovi udruženja su osobe sa celijakijom i roditelji dece sa celijakijom. Decenijsko iskustvo u prevazilaženju brojnih problema sa kojima se susreću oboleli, značajan je izvor znanja i informacija koje Vam mogu pomoći.
Kao član Udruženja,dobićete informacije o:
pravilnom izboru namirnica
pravilnoj pripremi hrane
tumačenju deklaracija i označavanju prehrambenih proizvoda
uređenju kuhinje
bezglutenskoj ishrani van kuće
bezglutenskim receptima
sigurnim proizvodima i proizvođačima bezglutenske hrane
pravima pacijenata sa celijakijom
štampani materijal o celijakiji i bezglutenskoj dijeti