BEZGLUTENSKI PROIZVODI I PANDEMIJA

U vreme vanrednog stanja kada se u našoj zemlji suočavamo sa pandemijom korona virusa,   Udruženje Srbije za celijakiju se trudi da prati tržište bezglutenskih proizvoda i prikupi informacije.

Informacije koje dobijamo putem naših članova i podružnica govore da, iako postoje lokalne poteškoće, izgleda da je hrana bez glutena još uvek dostupna u prodavnicama i u apotekama gde se može podići GF brašno na recept.

Kompanije koje proizvode GF proizvode u našoj zemlji kao i distribucija GF proizvoda iz inostranstva, ulažu napore da bi obezbedili GF proizvode na našem tržištu.

Za sada proizvodnja u našim licenciranim kompanijama i dalje se odvija ali za ovim proizvodima postoji mnogo veća potražnja u odnosu na raniji period tako da na tržištu dolazi do nestašica.

Iz kompanije koja je uvoznik Dr Schar bezglutenskog brašna i drugih bezglutenskih proizvoda, poručuju da brašna ima dovoljno i da se njegova proizvodnja u Italiji nastavlja.

Podsećamo da postoji velika raznolikost prirodno bezglutenskih namirnica, pa iz USZC-a preporučujemo celijakijičarima  da ako ne mogu naći neke specifične GF proizvode, na tržištu ima dovoljno prirodnih GF opcija, (meso, riba, jaja, mleko, voće i povrće).

Takođe vas pozivamo da  se u slučaju da osoba sa celijakijom oboli od novog virusa i bude smeštena u bolnicu, javite Udruženju ( celijakija@gmail.com ) kako bismo pokušali da obezbedimo pomoć u ishrani.