BIORAZGRADIVA PAKOVANJA ZA HRANU- OPREZ ZA OBOLELE OD CELIJAKIJE

Na evropskom tržištu, ali i kod nas, sve češće se može naći jednokratna, biorazgradiva ambalaža i pakovanja za hranu- tanjirići, pribor za jelo, slamčice. Većina biorazgradivog pakovanja se dobija od kukuruza, šećerne trske, celulozne pulpe drveta, bambusa ili kokosovog oraha. Međutim, ima i onih izrađenih od žitarica koje sadrže gluten (npr slamke od pšeničnog testa) . Testovi koje su sproveli italijansko, holandsko i špansko nacionalno udruženje za celijakiju, pokazali su da je prenos glutena iz ovakvih pakovanja i marerijala na hranu moguć!

ITALIJANSKA STUDIJA

Italijansko društvo za celijakiju zajedno sa Italijanskim institutom za pakovanje uradilo je studiju o unakrsnom kontaktu između bezglutenske hrane i pakovanja koje je izrađeno od glutenskih žitarica.

Rezultati studije su pokazali da je bezglutenska hrana kontaminirana glutenom koji se nalazio u pakovanju, i to u vrednostima koje su znatno iznad maksimalnog nivoa koji je dozvoljen za konzumiranje kod obolelih od celijakije!

U studiji su testirane dve vrste hrane. Italijanski tradicionalni meki sir (Crescenza) i lazanja bez glutena. Obe namirnice su pre testa ispitane na sadržaj glutena koji je potvrdio da sadrže ispod 5 mg/kg. Sir i lazanje bez glutena servirani su u biorazgradivim tanjirima koji  su izrađeni na bazi mekinja sa glutenom i ostavljeni su da stoje 30 minuta. Sir je ostavljen na sobnoj temperaturi, dok su lazanje zagrejane. Posle 30 minuta nakon što je hrana servirana, urađen je test: U oba slučaja, gluten je prenet u  namirnice! Sir je pokazao sadržaj glutena od 45 mg/kg, a lazanje više od 80 mg/kg. Slični rezultati zabeleženi su i u holandskim i španskim ispitivanjima.

Dodatno zabrinjava podatak da proizvođači biorazgradive ambalaže ne raspolažu uvek podacima o sadržaju glutena u ambalaži koju proizvode.

 Italijanska studija je pokazala da je većina biorazgradivih pakovanja na italijanskom tržištu napravljena od materijala koji ne sadrže gluten, kao što su kukuruz, celulozna pulpa, drvo ili bambus. Međutim, dok je 77% kompanija u studiji znalo da koristi materijale koji ne sadrže gluten, ostalih 23% u početku nije znalo da li njihova pakovanja sadrže gluten. Tek nakon ankete Italijanskog udruženja, proverili su da li njihov proizvod sadrži neki alergen (gluten), što je znak da su potrebne informacije i veća svest o ovom pitanju.

PREPORUKE ZA OBOLELE OD CELIJAKIJE

Oboleli od celijakije ne treba  da koriste tanjiriće, slamke, pribor, podloge za pakovanje ili posluživanje hrane napravljene od biorazgradivih materijala koji sadrže gluten.  Istraživanja  pokazuju da se gluten iz pakovanja prenosi na hranu! Nažalost, u Evropi trenutno ne postoji obaveza deklarisanja sastava materijala koji dolazi u kontakt sa hranom ( FCM-Food Contact Materials ), čime se oboleli od celijakije i druge osobe koje pate od alergija stavljaju u ranjiv položaj. AOECS planira da utiče na izmenu ove zakonske regulative.