CD SKILLS PROJEKAT ZEMALJA PODUNAVSKOG REGIONA ZA POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA OBOLELIH OD CELIJAKIJE

Celijakija je hronična doživotna bolest, imunološka reakcija na jedenje glutena i može se manifestovati širokim spektrom od blagih do veoma teških simptoma, a najčešći su gubitak telesne mase, dijareja, anemija, smanjena radna sposobnost. Ako se ne leči, celijakija može prouzrokovati brojne ozbiljne komplikacije uključujući osteoporozu, neplodnost, neurološka stanja kao što su glutenska ataksija i neuropatija, dijabetes, oboljenja štitne žlezde i povećan rizik od raka tankog creva. Za celijakiju ne postoji medikament, lek, niti se celijakija može izlečiti. Celijakija se može kontrolisati posebnim, doživotnim  načinom ishrane, a to je ishrana bez glutena. Sprovođenje bezglutenske dijete je zahtevno i neminovno se odražava i na porodicu pacijenta u  kojoj svi  članovi porodice trebaju da se  prilagode novim prehrambenim navikama. Takođe, da bi oboleli od celijakije ravnopravno učestvovali u životu svoje zajednice  neophodne su promene u ishrani u okviru obrazovnih ustanova (vrtića, škola, studentskih menzi), zdravstvenih ustanova (bolnička ishrana) ali i restorana i ostalih ugostiteljskih objekata.

Celijakijom je pogođeno oko 1% stanovništva,odnosno procena je da od celijakije boluje oko 1,3 miliona ljudi u Podunavlju. Zbog toga su zemlje Dunavskog regiona pokrenule  projekat CD SKILLS. Ovaj projekat ima za cilj podizanje svesti, unapređenje znanja i razvoj boljih  zdravstvenih usluga, ugostiteljskih usluga i razumevanja društva za pacijente od celijakije. Partnerstvo čine bolnice, univerziteti, udruženja, lokalne zajednice i proizvođači hrane iz podunavske regije- iz Budimpešte, Bukurešta, Debrecena, Graca, Praga, Merana, Varne, Zagreba, Kišineva ali i Beograda. Univerzitetski medicinski centar (UMC) Maribor je vodeći partner, zajedno sa  opštinom Maribor i jedanaest evropskih partnera u ovom transnacionalnom projektu. U Srbiji, iako naša zemlja nije članica Evropske unije,  u aktivnostima će učestvovati Univerzitetska dečja klinika iz Tiršove u Beogradu i Udruženje Srbije za celijakiju. Projekat traje od jula 2020.g. do decembra 2022.g.

Projekat CD SKILLS zasniva se na iskustvima stečenim u predhodnim međunarodnim projektima CD-MEDICS, LK-CELIAC i Focus IN CD. Projekat CD SKILLS sufinansiran je sredstvima Evropske unije (ERDF, IPA, ENI) u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa.

Više o aktivnostima u okviru projekta CD SKILLS vidite  na:

www.interreg-danube.eu/cd-skills

https://www.facebook.com/CDSKILLSceliacdisease