CELIJAKIJA – ŽIVOT BEZ GLUTENA

Celijakija je bolest koja se razvija kod osetljivih osoba kada jedu žitarice koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam, raž i ovas. Manifestuje se brojnim simptomima vezanim za probavu kao što su bolovi, prolivi, povraćanje, gubitak telesne težine, ali i drugim simptomima koji ukazuju na teško opšte stanje organizma, nedovoljan rast i razvoj dece,  poremećaje krvi, kožne probleme, pojavu “krtih”kostiju i osteoporoze, neplodnost i sterilitet. Celijakija se ne leči lekovima već posebnom ishranom. Najvažnije je da oboleli promene uobičajen način ishrane i da obavezno iz svog jelovnika isključe gluten. Ako se oboleli ne pridržavaju ovakve dijete, moguća je pojava komplikacija od kojih su najteže pojava drugih autoimunih bolesti kao što je dijabetes, poremećaji štitne žlezde, limfom.

Celijakijom je pogođeno oko 1% stanovništva, što znači da u Srbiji ima oko 70 000  obolelih.  Zbog toga se naše Udruženje Srbije za celijakiju zajedno sa 11  zemalja podunavskog regiona priključilo projektu Interreg “CD SKILLS” :

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cd-skills/news

Cilj projekta je unapređenje dijagnostikovanja i lečenja celijakije, ali i poboljšanje dostupnosti bezglutenske hrane u prodavnicama i ugostiteljskim objektima. Želja nam je da oboleli od celijakije mogu u prodavnicama  pronaći sigurnu, bezlutensku hranu, proizvedenu i označenu na način koji propisuju prehrambeni stručnjaci i zakon, i koja je na taj način bezbedna u ishrani celijačno obolelih. Želja nam je i da  se u našoj zemlji za decu obolelu od celijakije obezbedi siguran obrok u vrtiću, školi, menzi doma učenika i studenata, i da se sertifikuju kuhinje u restoranima koji bi nudili bezglutenske obroke!

Pogledajte  kratake filmov iz pojekta Interreg CD SKILLS:
https://youtu.be/g6PbLSWVRmE

https://youtu.be/JQuXK43GC80