DAN CELIJAKIJE 2019 OBELEŽEN NA OPŠTINI VOŽDOVAC

U svečanoj Sali opštine Voždovac obeležen je u nedelju 19.maja 2019. godine međunarodni dan celijakije!

Udruženje Srbije za celijakiju organizovalo je tim povodom stručni skup na temu celijakije i bezglutenske dijete. Aktuelna stručna predavanja održali su dr Nataša Dragutinović, gastroenterolog iz Univerzitetske bolnice u Tiršovoj,  Snežana Živković  nutricionista,takođe iz  Univerzitetske bolnica u Tiršovoj  i  Mirjana Veljković, dipl.inženjer tehnologije, iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije- Sektor za inspekcijse poslove.  Slušaoci su imali priliku da postave pitanja i od predavača dobiju odgovore na lične nedoumice i teškoće o celijakiji i bezglutenskoj dijeti.

Predsednica Udruženja Vesna Pavkov, govorila je o radu Udruženja i saradnji sa italijanskim udruženjem obelelih i njihovim Ministarstvom zdravlja sa kojima je u toku realizacija projekta saradnje između naših i italijanskih lekara. Mirela Marković, psiholog, predstavila je rezultate ankete sprovedene u toku prošle godine među obolelim od celijakije u Srbiji, kao i rezultate ovogodišnje analize proizvoda na sadržaj glutena.

Zahvaljujemo se na učešću na ovogodišnjem skupu predstavnicima podružnica Udruženja iz Kikinde, Sremske Mitrovice, Kragujevca i Novog Pazara, kao i našim sponzorima-opštini Voždovac koja nam je ustupila svečanu salu za održavanje skupa, kompaniji  Dr Schar koja je pripremila pakete bezglutenskih proizvoda za sve posetioce i kompaniji Strauss Adriatic koja je takođe donirala svoje bezglutenske proizvode.

Zahvaljujemo se i svim članovima Udruženja, naročito onima koji su svojim pitanjima podstakli diskusiju na aktuelne teme!