HUMANITARNA TRKA ZA POMOĆ U HRANI ZA OBOLELE OD CELIJAKIJE U UKRAJINI

Ove godine AOECS je povodom obeležavanja Međunarodnog dana celijakije 2022. organizovao evropsku humanitarnu akciju za nabavku hrane bez glutena za obolele od celijakije pogođene ratom u Ukrajini.

AOECS je organizovao panevropsko humanitarno takmičenje u hodanju, trčanju i vožnji biciklom. 133  učesnika iz 16 evropskih zemalja od Maje (Portugal) na zapadu do Lisičanska (Ukrajina) na istoku i od Tarksiena (Malta) na jugu do Kajaanija (Finska) na severu pomogli su da se prikupi 1000 € za kupovinu hrane bez glutena koja će biti otpremljena u Ukrajinu. Najmlađi učesnik imao je 8 godina, a najstariji 71 godinu.

Udruženje Srbije za celijakiju pozdravlja sve učesnike, a sportski pozdrav šalje i naša članica, Ivana, koja ima  celijakiju a aktivno se bavi sportom. Želja nam je da oboleli od celijakije u Evropi uspeju da kroz zajedništvo i solidarnost skupe dovoljno sredstava kako bi se svima kojima je to potrebno obezbedila sigurna hrana!

Svi koji žele da pomognu u nabavci hrane bez glutena za obolele od celijakije u ratom pogođenoj Ukrajini mogu da kontaktiraju Ukrajinsko nacionalno udruženje za celijakiju na https://celiac.org.ua/c/index.cfm?sid=43