Kako pripremiti bezglutenski hleb u „pekarici“

Česta dilema, naročito na početku bezglutenske dijete,  je kako pripremiti dobar, lepo narastao i izdašan bezglutenski  hleb u “pekarici”.  Pokušaćemo da vam kroz sliku i reči prenesemo neke praktične savete!

Pre svega, da naglasimo da je neophodno da koristite novu „pekaricu“ odnosno onu u kojoj ranije nije ništa spremano sa glutenskim brašnom, i da u vašoj „pekarici“ i ubuduće ne pripremate ništa drugo osim vašeg bezglutenskog hleba.  Naša iskustva govore da nije potrebno imati „pekaricu“ određenog proizvođača niti je neophodno da „pekarica“ ima program za „bezglutenski hleb“.  Sve vrste „pekarica“ su dobre kao i svi programi. Za početak predlažemo da odaberete program za „osnovni beli hleb“ koje imaju sve „pekarice“ (naravno ako imate program za bezglutenski hleb možete ga koristiti).

Ova „pekarica“ bez posebnog bezglutenskog programa već 10 godina uspešno peče samo bezglutenski hleb

Pekarice su različitih kapaciteta. U „pekarici“ prikazanoj na slici, koja je manjeg kapaciteta i ima posudu sa jednom lopaticom za mešanje, uspevamo da napravimo odličan hleb sa samo 300 grama bezglutenskog brašna. Ovo je važno jer je naše bezglutensko brašno  vrlo dragoceno, a budući da na recept dobijamo samo 7 kg mesečno, uštede su  vrlo značajne.  Naravno možete koristiti  i druga bezglutenska brašna, ne samo ono koje dobijate na lekarski recept. Ali budte pažljii i koristite samo ona licencirana. To znači da bezglutensko brašno mora biti označeno orginalnim znakom precrtanog klasa pšenice ispod koga je oznaka države gde je brašno proizvedeno sa  brojem licence. Takođe preporučujemo da koristite kvasac koji je  licenciran, a koji se može kupiti u našim prodavnicama.

     

Naša preporuka je da koristite Schar brašno-mix B koje možete podići na lekarski recept i Schar kvasac

U posudu „pekarice“ zatim sipate sastojke tačno propisanim redom. To znači da prvo sipate ulje, zatim vodu, a potom so i šećer. Količine zavise od toga koliko brašna koristite. Za hleb od 300g bezglutenskog brašna, mi smo koristili po jednu malu, kafenu kašičicu soli i šećera, a jednu supenu kašiku ulja.  Što se tiče vode, koristimo onoliko vode koliko i brašna. U našem slučaju to je 300ml vode.

Prvo sipate ulje, a potom vodu, a zatim so i šećer. Količina vode ista je kao i količina brašna.

Zatim dodajete bezglutensko brašno- u našem slučaju 300g , a tek potom kvasac- jednu malu, kafenu kašičicu. Sa kvascem ne preterujte, veća količina kvasca ne znači da će testo bolje rasti.

Kvasac dodajte uvek na kraju, na brašno.

Potom izaberite program za pečenje (npr.program za osnovni beli hleb) i na vašoj pekarici odredite stepen za najmanju količinu brašna i tamnu koricu. Na kraju pritisnite dugme za start. Moguće je takođe da pre nego što pritisnete dugme za start, odložite  početak procesa pečenja. To je vrlo korisno jer sve do sada pripremljeno možete ostaviti da stoji tokom noći i da se program pečenja aktivira pred jutro, tako da vas sveže pečeni hleb čeka za doručak.

Po aktiviranju programa, priprema hleba teče automatski. Testo  se po određenim fazama meša i „odmara“, i na kraju peče. Vi  do tada možete da se posvetite drugim obavezama.

„Mirovanje“ i podizanje testa

Pečenje

Gotov hleb izvadite na rešetku i pustite ga da se ohladi pre sečenja. Ako ga režete dok je vruć, kao mi na slici, moguće je da će hleb malo da „padne“.

 

Više o pečenju hleba i drugih bezglutenskih jela možete da  saznajte i od  Tee Gašpar Kovačić na   http://glutenfree-tea.com/rs/gluten-free-rustico-bread/.