Međunarodni dan celijakije 16. maj

Obeležimo međunarodni dan celijakije i povećajmo svesnost o celijakiji

Procenjuje se da širom Evrope 1 do 2 osobe  na svakih 100 ima celijakiju, autoimunu bolest nastalu usled reakcije  organizma na unos glutena,  proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži.

Stoga se može pretpostaviti da je više od 7 miliona ljudi u Evropi obolelo od  celijakije, pri čemu je trenutno  samo oko 25%  medicinski dijagnostikovano. Celijakija se može manifestovati  širokim spektrom blagih do veoma teških simptoma, a najčešći su mučnina, dijareja,  gubitak telesne mase, anemija.

Ako se ne leči, celijakija može prouzrokovati  brojne  ozbiljne  komplikacije  kasnije u životu, uključujući  osteoporozu, neobjašnjivu neplodnost, neurološka stanja kao što su glutenska ataksija i neuropatija, dijabetes, oboljenja štitne žlezd i povećan  rizik od raka tankog creva.  Podjednako se manifestuje kod muškaraca i žena  i može se ispoljiti u svakoj   životnoj dobi. Najlakše se dijagnostikuje u pedijatrijskom uzrastu.

Ono što ujedinjuje članove AOECS-a je isti  tretman – sigurna ishrana bez glutena i način života kojeg  se oboleli od celijakije moraju strogo pridržavati.

Bez obzira gde žive oboleli od celijakije, izazovi ostaju isti:

– Kako što pre do tačne dijagnoze?

– Kako do sigurne hrane bez glutena u prodavnicama  ili van kuće?

– Kako deci osigurati bezglutensku i ishranu u obrazovnim ustanovama ili starijim osobama  u socijalnim ustanovama?

– Kako bolje psihološki i finansijski pružiti podršku obolelima od celijakije  i njihovim porodicama?

– Kako podići svest o celijakiji i šta znači živeti sa njom?

Ove godine, kada međunarodni dan celijakije obeležavamo u vreme pandemije pojavilo se i novo pitanje:

– Kakav je uticaj COVID-19  kod hronično obolelih osoba koje  imaju  celijakiju?

 

Međunarodni dan celijakije 2020. održava se u subotu, 16. maja, preko aktivnosti deljenja poruka putem društvenih medija koristeći hashtagove: #coeliacunited ili #celiacunited

„Globalna zajednica celijakije važnija je nego ikad“.

Zajedno možemo podići svest o celijakiji.  

Zajedno postajemo jači!

 Pozivamo sve koji imaju celijakiju da se pridruže svojim nacionalnim celijačnim  društvima i uključe u zajedničke  aktivnosti, jer oni su glas koji mogu čuti vlasti, proizvođači hrane, trgovci, ugostitelji i zdravstveni radnici. Samo zajedničkim radom može doći do promena  u korist naše globalne celijačne zajednice! “ kaže Tunde Koltai, predsedavajući AOECS-a.

Asocijacija evropskih celijačnih  društava AOECS osnovana 1988. godine, to je nezavisna, neprofitna krovna organizacija nacionalnih društava za celijakiju.

Trenutno okuplja  36 članova iz cele  Evrope, kao  i pridružene  članovi e iz Izraela, SAD-a i Jordana, koji predstavljaju pacijente sa celijakijom.

Članstvo u nacionalnom društvu celijakije ima direktan uticaj na dobrobit pacijenata sa celijakijom, uključujući pružanje saveta i informacija, događaja, pristup bezbednoj hrani, istraživanja koja pomažu u povećanju svesti o celijakiji kod šire javnosti i zdravstvenih radnika.

Do sada su nacionalna udruženja u svojim zemljama uložila su napore i uticala na povećanje svesnosti ocelijakiji kao i na poboljšanju života obolelih. Udruženje Srbije za celijakiju- osnovano 2005.godine i  od svog nastanka pa do danas radi na podizanju svesnosti o celijakiji i olakšanju života obolelih od celijakije.