O CELIJAČNOJ BOLESTI NA SIMPOZIJUMU MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

Tradicionalni Simpozijumu medicinskih  sestara i tehničara i profesora zdravstvene nege održan je  od 24.11 do 28.11.2021. godine, na Tari u Hotelu „Omorika“. Učesnici Simpozijuma prezentovatovali su  iskustva i primere iz prakse u lečenju, zbrinjavanju i zdravstvenoj nezi pacijenata u oblasti hirurgije, urgentne medicine, ginekologije i akušerstva, interne medicine, pedijatrije, psihijatrije i drugih oblasti rada zdravstvenih radnika. Plenarna sesija  bila je posvećena oboljenju Covid-19.

U petak. 26.11.2021, u okviru Simpozijuma, održan je EDUKATIVNI SEMINAR O CELIJAČNOJ BOLESTI KOD DECE, a  moderator je bila Dr Nataša Dragutinović, iz Univerzitetske dečje klinike “Tiršova” iz Beograda.  Dr Dragutinović je govorila o savremenom pristupu u dijagnostici i  lečenju ovog obolenja, a medicinska sestra Žaklina Stanković je pripremila pregled praktičnih iskustava u radu sa pacijentima na odeljenju gastroenterologije na ovoj klinici. O važnoj ulozi nutricioniste u pravilnom izboru namirnica tokom sprovođenja bezglutenske dijete govorila je Snežana Živković , specijalista strukovni nutricionista dijetetičar, takođe zaposlena u UDK “Tiršova”.

Predstavnici Udruženja Srbije za celijakiju Vesna Pavkov i Mirela Marković o celijakiji i bezglutenskoj ishrani govorili su iz ugla pacijenata. Predstavljeni su svakodnevni izazovi i teškoće kako obolelih tako i njihovih porodica.  Naglašeno je da je obolelima potrebna veća podrška društva u osiguravanju sigurnog obroka ne samo u svom domaćinstvu nego i van kuće, u vrtićima i školama, studentskim menzama, restoranima. Potrebno nam je i više sigurnih, sertifikovanih domaćih bezglutenskih proizvođača kako bi se osiguralo redovno snadbevanje tržišta bezglutenskim namirnicama koje nisu skupe i koje mogu kupiti i oni sa nižim prihodima. Prisutnima je predstavljena i saradnja Udruženja sa zemljama u Podunavskom regionu, projekat CD SKILLS u okviru kojeg su lekari “Tiršove” zajedno sa Udruženjem Srbije za celijakiju izdali e- brošuru za lekare i pacijente o celijakiji i bezglutenskoj ishrani, a koju svi zainteresovani mogu pogledati na sajtu klinike i Udruženja.