OBELEŽIMO ZAJEDNO MEĐUNARODNI DAN CELIJAKIJE 2021

Već dugi niz godina Udruženje Srbije za celijakiju zajedno sa nacionalnim udruženjima pacijenata u svim evropskim zemljama obeležava 16. maj kao Međunarodni dan celijakije. Ove godine priključila su nam se i nacionalna udruženja Australije, Kanade, Novog Zelanda i SAD-u kroz kampanju #shineAlightOnCoeliac.
Na ovaj dan želimo da podsetimo javnost da je obolelima od celijakije potrebno razumevanje i pomoć društva kako bi obezbedili sigurnu hranu bez glutena, koja je za nas jedini lek.
Ovogodišnji Dan celijakije nacionlna udruženja u svim evropskim zemljama posvećuju ženama i majkama. Činjenica je da žene imaju mnogo veći rizik od celijakije od muškaraca. Statistika pokazuje da se ženama u opštoj populaciji celijakija dijagnostikuje dva do tri puta češće od muškaraca, što znači da na jednog obolelog muškarca dolaze dve do tri obolele žene. I ne samo da je celijakija češća kod žena, već su i mnoge potencijalne manifestacije i komplikacije ključne za zdravlje žene.
Takođe, na ovaj dan želimo da odamo počast i svim mama koje brinu o svojoj deci sa celijakijom i svakodnevno se bore sa ogromnim izazovima u kuhinji, sa teškoćama u nabavci i pripremi bezglutenskih obroka!
Ogromno bravo i hvala svim gluten free mamama!

fotografija preuzeta sa :http://thecheekyceliac.com/wp-content/uploads/2014/05/GFM-logo1.jpg