ODRŽANA VIDEO KONFERENCIJA POSVEĆENA OBELEŽAVANJU PROIZVODA ZNAKOM PRECRTANOG KLASA PŠENICE

Na inicijativu Udruženja Srbije za celijakiju a uz superviziju uprave AOECS-a, 28.maja 2020.g. održana je video konferencija nacionalnih udruženja obolelih od celijakije iz regiona. Uz Srbiju učesnici su bili udruženja iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a očekujemo uskoro da nam se priključi i Crna Gora i Makedonija.

Osnovni cilj regionalne saradnje nacionalnih udruženja za celijakiju jeste poštovanje pravilnog označavanja bezglutenskih proizvoda koji su namenjeni za ishranu obolelih od celijakije. Združenim snagama želimo da  na zajedničkom tržištu  bude što više bezglutenskih proizvoda ali da njihov kvalitet i sigurnost bude na evropskom nivou.

Svedoci smo povećane popularnosti bezglutenski h proizvoda, često iz nemedicinskih razloga, što je doprinelo da pojedini proizvođači u promet stavljaju neproverene proizvode koje samoinicijativno označavaju kao bezglutenske i da na taj način ne poštuju propisana pravila proizvodnje i deklarisanja. Uočene su nepravilnosti u svim zemljama u regionu. Zato smo se odlučili na međusobnu bolju razmenu informacija i saradnju. Želimo da smanjimo zloupotrebu znaka precrtanog klasa pšenice i zloupotrebu izjave na pakovanju „bezglutenski proizvod“. Celijakija je ozbiljno medicinsko stanje i oboleli od celijakije da bi bili zdravi moraju da striktno sprovode bezglutensku dijetu, što znači da hrana koju jedu mora da bude provereno bez glutena.

Udruženje Srbije za celijakiju  poziva sve zainteresovane srpske proizvođače da provere svoje proizvode i da ih licenciraju! Na taj način proizvođači će unaprediti svoju proizvodnju a obolelima omogućiti sigurnu i pristupačnu bezglutensku hranu. Sve informacije o procesu licenciranja i korišćenja znaka precrtanog klasa pšenice možete pročitati na www.celijakija.rs/PROIZVOĐAČI  ili   dobiti u Udruženju Srbije za celijakiju na e-mejl celijakija@gmail.com .

Molimo sve naše članove  i ostale zainteresovane, kao i srodna udruženja, da se priključe velikoj akciji Udruženja Srbije za celijakiju  u motivisanju proizvođača hrane da svoje proizvode provere i licenciraju!  Uputite ih na pravu adresu- Udruženje Srbije za celijakiju!