Pravilnik o deklarisanju namirnica

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju proizvoda, koji je stupio na snagu 01.04.2015. godine, podrazumeva da:

– Spisak svih sastojaka mora biti napisan strogo propisanom veličinom slova, deklaracija mora  da sadrži informacije o tome gde je proizvod proizveden i iz koje zemlje je uvezen, kog su porekla arome, podaci o alergenima  moraju biti istaknuti drugom bojom i drugom vrstom slova.

 

-Deklaracija uvoznika mora biti prevod originalne deklaracije i mora da sadrži podatke o tome gde je proizvod proizveden i iz koje zemlje je uvezen.

 

 

OBAVEZNI  SADRŽAJ DEKLARACIJE:

 

Aditivi – Spisak sastojaka

Arome – Da li su arome prirodnog ili veštačkog porekla

Poreklo -Gde je proizvod proizveden i iz koje je zemlje uvezen

Način upotrebe – Uputstvo o načunu upotrebe i čuvanja

Veličina slova – Pakovanja manja od 80cm na deklaraciji ne smeju da imaju slova manja od 0,90mm. Pakovanja veća od 80cm moraju da imaju slova veličine 1,20mm

Alergeni – Podaci o alergenima napisani drugim oblikom slova i u drugoj boji u odnosu na ostale podatke

Rok trajanja – Podaci o roku upotrebe i ceni moraju biti u vidnom polju

Proces proizvodnje – Koji je tehnološki proces proizvodnje primenjen

Nutritivna vrednost – Detaljni podaci o nutritivnoj vrednosti proizvoda

 

 

Proizvođači su imali period od dve godine da prilagode svoju proizvodnju i deklaracije na proizvodima. Pravilnik je donet na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, kojim su definisane kaznene odredbe i nadležnosti. Svako ko krši ta pravila biće sankcionisan na način na koji je to predviđeno, a osim zvanične kontrole, važnu ulogu u praćenju poštovanja novih pravila ima i asocijacija za zaštitu potrošača koja inspekciji može da prijavi nepravilnosti. Jedna od najvažnijih prednosti novog Pravilnika o deklarisanju, je i obaveza da se na deklaraciji navedu sastojci koji izazivaju alergiju, odnosno intoleranciju na hranu.

Na prvom mestu nabrojanih alegrena stoji:

„Sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije su: 1) Žitarice koje sadrže gluten: pšenica, raž, ječam, ovas, spelt, kamut i varijeteti dobijeni njihovim ukrštanjem i njihovi proizvodi“.

Jedan od primera iz pomenutog Pravilnika, član 13.

„kategorije: „modifikovani skrob“, mora da se navede njegovo biljno poreklo u slučaju da sadrži gluten (skrob dobijen iz pšenice, raži, ječma i ovsa)“