PREDLOZI ZA DORUČAK ZA DECU SA CELIJAKIJOM

Snežana Živković, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar, iz Univerzitetske dečje klinike “Tiršova” u Beogradu, dala nam je nekoliko predloga za bezglutenski doručak za decu sa celijakijom.

Ona naglašava da je hrana pripremana u kućnim uslovima od namirnica koje prirodno ne sadrže gluten, najbolji izbor hrane za decu sa celijakijom. Suhomesnate proizvode treba izbegavati. Oni ne treba da preovladavaju u ishrani kako kod zdravog deteta tako i kod dece sa bilo kojom vrstom problema vezanog za ishranu. Ne radi se samo o postojanju ili ne postojanju glutena u navedenim proizvodima, već i o svakodnevnom unosu aditiva i drugih veštačkih dodataka koji nisu naklonjeni crevnoj mikrobioti. Mogu se unositi, ali ne i da preovladavaju u ishrani. Većina predloženih obroka može se pripremiti uveče za sutradan ujutru, kada se samo podgreju. Namazi se takođe mogu pripremiti dan ranije, čuvati u frižideru i ujutru konzumirati. Ni jedan od predloženih obroka ne sadrži suhomesnate proizvode što znači da se jako lepi obroci mogu kreirati i bez viršli,salama,kobasica, koje najmanje sadrže vrednih proteina a veći procenat masnoća, soli, aditiva. Mafini, pite pa čak i jaja mogu se peći u kalupima (ili silikonskim modlama) raznih oblika, što deci naročito može biti privlačno.

Za bezglutenski doručak za decu sa celijakijom predlaže se sledeće:

  1. Proja od prosa sa lanenim semenom + sir +  jogurt
  2. Namaz od avokada sa povrćem +  hleb gf + jogurt
  3. Kaša od kinoe sa voćem i mlekom
  4. Paradajz punjen povrćem, mlevenim semenjem suncokreta i jajima + hleb GF + jogurt
  5. Pita od junećeg mesa i krompira + paprika salata + jogurt
  6. Palačinka od heljdinog brašna sa namazom od pilećeg mesa + jogurt
  7. Zapečena kinoa sa spanaćem i sirom + jogurt
  8. Mafini od prosa +  namaz od paprike  + jogurt (
  9. Omlet sa prazilukom + hleb GF + jogurt
  10. Pljeskavice od kinoe i povrća + pečeno jaje + jogurt
  11. Sendvič sa leblebijom i avokadom
  12. Heljdina proja + humus od pečene paprike iliheljdina proja + sir + jogurt  ilihleb  gf + humus od pečene paprike

RECEPTURE 

PROJA OD PROSA SA POVRĆEM

1 šolja samlevenog prosa, 1 glavica luka, ¼  šolje crvene paprike isečene na kockice, 2-3 kašike maslinovog ulja, so, biber, kašika lanenog  samlevenog semena u električnom mlinu za kafu, majčina dušica

Iseckati luk i izdinstati na ulju, dodati kockice bundeve i kratko propržiti uz dodatak soli.

Dodati kockice paprike i prodinstati kratko, malo soli, bibera skinuti sa ringle da se malo ohladi. Samlevenom prosu dodati soli,bibra,samleveni lan i 1,5 šolja vode. Umešati pripremljeno povrće i malo majčine dušice ( testo  je ređeg uzgleda ali pri pečenju upija dosta tečnosti). Pleh podmazati masnoćom, zagrejati na 220 stepeni i u tako vreo pleh sipati smesu za proju prethodno promešanu ( smesa u plehu biće debljine oko 3cm), odmah vratiti u rernu na pečenje. Posle 10ak min. pečenja  posuti semenom susama i vratiti na pečenje 60 minuta. Nakon toga izvaditi iz rerne i pustiti da se sasvim ohladi pre nego se iseče na kockice ili štanglice.

NAMAZ OD AVOKADA

1 avokado, 2 kašičice soka od limuna, 1 čen belog luka (manji), so,biber

Preseći  avokado, kašikom odvojiti meso avokada od kore i ubaciti u blender, dodati limun, beli luk, malo soli i biber. Po želji mogu  se može dodati kockice paradajza, crvene paprike, praziluka, malo seckanog peršuna.

PARADAJZ  PUNJEN POVRĆEM SEMENJEM I JAJIMA

Od kuvane šargarepe,graška, krompira, jajeta, pavlake i majoneza napraviti salatu. Izdubiti paradajz, izvaditi sredinu,napuniti pripremljenom smesom,posuti mlevenim semenjem bundeve, ohladiti i poslužiti.

KAŠA OD KINOE SA VOĆEM

Sastojci: 60 g kinoe, 150 ml mleka, 1 jabuka,  2 kašika sušenih brusnica, 2 kašike mlevenih oraha, cimet

Postupak:

U posudici zagrejte mleko pa ubacite kinou i skuvajte je. Trebaće joj 15ak minuta da dobije kašastu i kremastu strukturu. Kad je kinoa kuvana, istresite je u posudicu pa dodajte naseckane jabuke, brusnice i orahe i pospite cimetom po vrhu.

Ako želite  jabuku omekšlu, ubacite je u kinou zadnjih 2-3 minuta kuvanja.

 “PITA” OD JUNEĆEG MESA I KROMPIRA od junećeg mesa i krompira

Sastojci: 500 g mlevene junetine , 3  krompira srednje veličine,  200 g mešanog povrća (brokula, šargarepa, grašak…), 1 glavica luka,  2-3 lista kelja, 1 jaje

začini: bosiljak, beli luk , biber, origano, 2 kašike  ulja koštica grožđa,1 kašika maslaca,1 kašika posnog sira, po želji

Priprema:

U većoj posudi na malo ulja prodinstajte meso,  skloniti  kada  počne dobijati zlatno-smeđu boju. Na istom tiganju zagrejati  još malo ulja, prodinstati  luk i kelj  prethodno narezan na trakice. Kada omekša dodati meso.  Skuvati mešano povrće, dok se povrće kuva, u drugoj posudi skuvati  krompir I napraviti pire sa malo maslaca.  Povrće procediti. Pomešati  meso, luk, povrće  dodati  jaje i začine. Razliti polovinu pripremljenog  pirea od krompira i poravnati, preko dodati smesu povrća sa mesom pa zatim drugu polovinu pirea. Staviti u pećnicu  na 180 stepeni, peći oko 30 minuta. Na kraju, po vrhu staviti malo posnog sira po želji.

ZAPEČENA KINOA SA SPANAĆEM I SIROM

Skuvati kinou ( 1 šolja kinoe 2 šolje vode), kada upije svu vodu prebaciti  u posudu za mešenje, dodati spanać, malo maslinovog ulja, 3 -4  kašike sira, 2 jaja, sitno isečen mladi luk ili vlašac, so, biber. Sve dobro izmešati, sipati u podmazan kalup I peći oko 50 min u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni.

Može se čuvati u frižideru 2-3 dana I po potrebi podgrevati u pećnici pre služenja.

PALENTA SA MLADIM SIROM, AVOKADOM, JAJETOM

Skuvati palentu I sipati u posudu, dodati izmrvljen sir  ili kašiku kisele pavlake, krišku avokada, korijander i malo soli i bibera.

PLJESKAVICE OD KINOE SA POVRĆEM

Sastojci: 70g kinoe, 170ml vode, 1 veći oguljen i izrendan svež krompir,1 jaje,1kafena kašičica  soli, 1 mlevena paprika, 1 supena kašika putera,  2 zelena dela mladog luka.

U širokoj posudi dobro izmešati kuvanu kinou sa jajetom, rendanim krompirom, paprikom i solju.  Zatim ugrejati tiganj sa malo putera na temperaturu srednje jačine i usuti jednu trećinu mešavine sa kinoom. Peći oko 7 minuta, a kada potamni sa donje strane, okrenuti i ostaviti da se ispeče i sa druge strane. Ponoviti proces sa preostalim sastojcima.

SENDVIČ SA LEBLEBIJOM I AVOKADOM

Sastojci: 1 šolja kuvane leblebije,  1 veći avokado potpuno zreo, seckani peršun, sok od 1 limuna, so i biber po ukusu, hleb GF,  spanać ili zelena salata, rukola.

Naseckan mladi luk (po izboru). Isprati i ocedite leblebiju, pa je izgnječiti ili izblendati zajedno sa avokadom. Dodati peršun, mladi luk i sok od limuna,dodati soli i bibera koliko je potrebno. Premazati hleb mešavinom leblebije i avokada i dodati zeleno lisnato povrće po izboru.

HUMUS OD PEČENE PAPRIKE

Sastojci: 2 šolje kuvane leblebije, 1 šolja pečene crvene paprike očišćene od semena,2 kašike semena susama,1 kašika limunovog soka,1 kašika maslinovog ulja, malo belog luka,

1 kašičica crnog luka,  1/2 kašičice soli.

U električnom secku izmiksati sve sastojke dok smesa ne postane homogena.

Humus sa paprikom se može čuvati u frižideru do nedelju dana.

KORPICE SA BROKOLIJEM, PILETINOM I PEČURKAMA

Sastojci: 300g cvetova brokolija,1 čen belog luka,110g rendanog parmezana,1 jaje,

2 kašike  maslinovog ulja (hladno ceđenog),2 komada pilećeg filea bez  kože, naseckanih na kocke, 150g pečuraka, 300g čeri paradajza isečenog na polovine, sveži bosiljak,so i biber po ukusu

Zagrejati rernu na 190˚C. U elektičnom secku izmiksajte brokoli, parmezan, beli luk, jaje i 1 kašiku maslinovog ulja, tako da se dobije konzistencija testa. Po 1 kašiku ove smese utisniti po rubovima kalupa  za mafine tako da se obloži i formira „korpica“. Peći  oko 30 min dok ivice ne postanu zlatne i hrskave. Kada se koripce ohlade, izvadite ih iz kalupa i punite nadevom od piletine.

Nadev: Zagrejati 1-2 kašike maslinovog ulja, dodati sitnije sečenu piletinu a malo kasnije i pečurke, so, biber i na temperaturi srednje jačine dinstati dok piletina I pečurke ne budu gotovi. Ovim nadevom puniti korpice od brokolija, a preko nadeva staviti polovine čeri paradajza i svež bosiljak

 MAFINI OD POVRĆA  I JAJA

Sastojci: 5 jaja, 1/2 šolje spanaća, 1/4 šolje naseckanog crnog luka,12 komada čeri paradajza, 1/4 avokada,120 g punomasnog sira, so, biber

Priprema recepta:

Zagrejte rernu na 180°C. U 6 kalupa za mafine rasporedite prvo naseckan spanać, dodajte seckan crni luk i čeri paradajz presečen na polovine. Umutute jaja, dodajte so i biber pa prelijte preko naseckanog povrća. Pecite mafine 20-25 minuta. Poslužite ih sa avokadom i feta sirom.

PROJA SA BRAŠNOM OD LEBLEBIJE

Sastojci: 3 šoljice palente, 3 šoljice brašna od leblebije, 3 jajeta, 1 šoljica maslinovog ulja, 3 šoljice mleka, 1 kesica praška za pecivo, 250g sira

Priprema recepta:

Umutiti jaja, dodajte maslinovo ulje i mleko, zatim obe vrste brašna  prethodno pomešana i kojima je dodat prašak za pecivo. Na kraju dodati izmrvljen sir. Peći na 200°C  oko 20 minuta.

HELJDINA PROJA

2 jaja, 1 kašičica soli, jedna šećera, 2dc jogurta, 1dc ulja, 100g posnijeg kravljeg sira, 1dc kisele vode, 1 prašk za pecivo, 200g heljdinog brašna. Može se posuti susamom,vlašcom ili po uzboru.

Zagrejati rernu na 250 stepeni a u momentu stavljanja pleha sa pitom smanjiti na 220 stepeni, nakon 10 min na 180 stepeni. Peći još 30 minuta ili koji minut duže u zavisnosti kako rerna peče.

NAMAZ OD PEČENE RIBE

Pečena riba 70g, maslinovo ulje 3g, praziluk 1g, celer kuvan 10g, šargarepa kuvna 10g, so prema ukusu.

NAMAZ OD KUVNIH JAJA

Jaje 1kom, krem sir ili pavlaka 50g, povrće kuvano 10g, seme bundeve 2g

NAMAZ SA PAPRIKOM

Paprika pečena, sir, pavlaka, so, malo peršuna.