Prvi međunarodni letnji celiko kamp u Srbiji

U saradnji CYE (Coeliac youth of Europe – Celijačna omladina Evrope), Celijačne omladine Srbije  i  Udruženja Srbije za celijakiju, od 18-24 avgusta 2013. godine u  Sremskoj  Mitrovici, organizovan je “Prvi međunarodni letnji celiko kamp u Srbiji”.

Ovo je bila idealna prilika da se mladi iz evropskih zemalja i mladi iz Srbije upoznaju,  razmene svoja iskustva kao i da upoznaju Srbiju i njene znamenitosti. U kampu su boravili mladi celijakičari iz više evropskih zemalja: Italije, Slovenije, Španije, Francuske, Holandije, Norveške, Finske, Danske, Švedske, Češke i Srbije. Odličan tim u sastavu, Pavkov Lana, Gašpar Tea, Romakov Vesna, Krnić Marija i Vukotić Bojana, brinuo je o kompletnom boravku gostiju.

Zašto baš u Sremskoj Mitrovici? Upravo zato što je Podružnica Udruženja Srbije za celijakiju u Sremskoj Mitrovici jedna od bolje organizovanih na nivou Srbije,  ali i zato što je Dom učenika srednjih škola iz Sremske Mitrovice odgovorio visokim zahtevima pripreme i nabavke bezglutenskih obroka, koji zahtevaju stručno znanje iz ove oblasti.

Kamp je realizovan u vidu radionica za koje su mladi pokazali najviše interesovanja. Uz prelepo druženje, kreativnost svakog od njih je došla do punog izražaja. Tematski  izleti: Beograd – Muzej Nikole Tesle, Fruška Gora – manastiri, Sremski Karlovci, Petrovaradin, Specijalni rezervat prirode u Zasavici i obilazak grada Sremska Mitrovica (Carska palata, Muzej Lapidarijum, Sirmijumske iskopine, sakralni objekti grada) bili su pravi izbor turističke ponude naše zemlje.

Na završnoj, svečanoj večeri, članovi podružnice iz Sremske Mitrovice, njih oko 30- tak, uveličali su zajedničko oproštajno slavlje. Bogata bezglutenska trpeza bila je upotpunjena donacijom bezglutenskih proizvoda dr Schar. Uz karaoke, druženje je trajalo celu noć. Utisci mladih iz Evrope bili su puni samo reči pohvala na gostoprimstvo koje smo im ukazali.