SARADNJA SA PRIVREDNOM KOMOROM SRBIJE

U Privrednoj komori  Srbije 2.decembra 2019. godine okupili su se domaći proizvođači zainteresovani za bezglutensku proizvodnju. Predstavnici Ministarstva zdravlja, kompanije “Nestle” i Udruženja Srbije za celijakiju kroz svoje prezentacije upoznali su proizvođače sa potrebnim uslovima za organizaciju bezglutenske proizvodnje.

Ovaj značajni skup pod nazivom “Hrana bez glutena- proizvodnja i označavanje proizvoda, sigurnost i poverenje potrošača” otvorio je Aleksandar Bogunović, v.d.sekretar Udruženja za prehrambenu industriju i Saška Biorčević, viši savetnik Udruženja za prehrambenu industriju. U uvodnom obraćanju Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, govorio je o potrebi pravilnog označavanja i reklamiranja bezglutenskigh proizvoda na srpskom ržištu. Predstavnici Udruženja – dr Nataša Dragutinović, Mirela Marković , Vesna Pavkov i Milanka Dimitrijević kroz prezentacije i diskusiju upoznale su prisutne predstavnike kompanija sa osnovnim prehrambenim potrebama  obolelih od celijakije. Predstavljen je i  značaj simbola precrtanog klasa pšenice u označavanju i prepoznavanju sigurnih bezglutenskih proizvoda. Predstavnici Ministarstva zdravlja Mirjana Veljković i dr Raša Milanov vrlo detaljno su govorili o postupcima licenciranja. Na kraju skupa,Dragana Stikić, regionalni menadžer za regulatorne i naučne poslove iz kompanije Nestle Adriatik, predstavila je praktične primere odgovornosti proizvođača u označavanju proizvoda “bez glutena”. Prisutni predstavnici kompanija imali su priliku da pitaju i dobiju odgovore na praktične probleme i nedoumice u  bezglutenskoj proizvodnji.

Udruženje Srbije za celijakiju zahvaljuje se svim prisutnim kompanijama na interesovanju za bezglutensku proizvodnju! Pozivamo i ostale zainteresovane da uđu u proces licenciranja!