SAVETOVANJE “HRANA,ISHRANA,ZDRAVLJE”, IHIS-NUTRICIONIZAM

Predstavnici Udruženja Srbije za celijakiju prisustvovali su u utorak 16.10.2018. g. savetovanju „Hrana, ishrana i zdravlje“ u organizaciji IHIS-Nutricionizam. Na skupu su obrađivane teme  značajne za obolele od celijakije- novi Pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama (Sl.glasnik 51/18). Bilo je reči i o hrani za posebne grupe potrošača i  kako deklarisati proizvod bez zavođenja potrošača (najčešće greške na ambalaži proizvoda). Predavači su bili: dr.sc Danica Zarić-IHIS Nutricionizam;

dr Vesna Pantić Palibrk,Gradski zavod za javno zdravlje;  doc.dr Milka Popović,Medicinski fakultet,Institut za javno zdravlje Vojvodine;  prof.dr Ivan Stanković,Farmaceutski fakultet Beograd. Na pitanja i nedoumice iz zakonodavstva prehrambenih i dijetetskih proizvoda odgovarali su i Nenad Vujović v.d. pomoćnika ministra, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R.Srbije i dr.sc. Raša Milanov, Granična sanitarna inspekcija, Ministarstvo zdravlja R.Srbije.

Nadamo se da će novi Pravilnik doprineti boljem deklarisanju proizvoda bez glutena i da će oboleli od celijakije biti sigurni u ono što kupuju!