SIMPOZIJUM „CELIJAČNA BOLEST“

Udruženje Srbije za celijakiju u saradnji sa dr Natašom Dragutinović iz Univerzitetske dečje klinike, organizovalo je simpozijum o celijakiji u sklopu 31. Generalne skupštine AOECS-a u Beogradu 15.septembra u Hotelu Crowne Plaza. Cilj simpozijuma „CELIJAČNA BOLEST“ bio je da se sagledaju različiti aspekti ovog oboljenja. Imali smo priliku da čujemo izlaganja i diskusije o protokolima u dijagnostikovanju, sprovođenju bezglutenske dijete i prevenciji glutenske enteropatije od inostranih i naših eminentnih lekara i stručnjaka iz ove oblasti. Predavači su bili:
Asist.dr Jernej Dolinšek :Spektar poremećaja uzrokovanih glutenom
Dr Nataša Dragutinović:Dijagnostički protokoli celijačne bolesti u pedijatriji
Dr Slobodan Srećković: Celijakija u odraslih – novine u dijagnozi
Prof. dr Ivan Stanković Bezglutenska dijeta – deficit minerala i vitamina
Dr Ivan Milovanović:Genetsko dekodiranje celijačne bolesti
Doc. dr Radmila Janković: Zamke u analizi biopsija kod celijačne bolesti
Asist.dr Srđan Marković: Refraktarna celijačna bolest i maligniteti
Dr Nina Ristić: Ne-celijačna gluten senzitivnost
Doprinos održavanju simpozijuma dale su i kompanije Dr. Schär, Moilas Oy, Fria Bröd, Nestle i Repro Trade.
Simpozijum je bio akreditovan i namenjen lekarima, farmaceutima i zdravstvenim saradnicima. Održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku NJ.K.V. Aleksandra Karađorđevića i Princeze Katarine. Simpozijum je otvorila Vesna Pavkov, predsednica Udruženja Srbije za celijakiju, a prigodne govore održali su počasni gosti dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja Republike Srbije, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu; gospodin Paolo Battinelli, ataše za nauku iz ambasade Republike Italije; Ivana Losa, iz Udruženja obolelih od celijakije Italije i NJ.K.V. Princeza Katarina.
Udruženje Srbije za celijakiju neizmerno je zahvalno svim predavačima i počasnim gostima čije prisustvo i podrška doprinose unapređenju zdravstvenog zbrinjavanja obolelih od celijakije u našoj zemlji.