SIMPOZIJUM „CELIJAKIJA-PROŠLOST,SADAŠNJOST I BUDUĆNOST“

Udruženje Srbije za celijakiju bilo je organizator Simpozijuma „Celijakija- prošlost, sadašnjost i budućnost“ koji je održan 17.decembra 2022. godine u Beogradu, Hotel Mona Plaza (Pozivnica za lekare i farmaceute ). Simpozijum je organizovan u sklopu završnih aktivnosti u projektu INTERREG CD SKILLS u kome je učestvovalo naše Udruženje zajedno sa ostalim zemljama Podunavskog regiona. Simpozijum je akreditovan od strane lekarskog udruženja Srbije a  prisustvovalo mu je više od stotinu učesnika. Najveći broj učesnika bio je iz redova lekara iz primarne opšte prakse koji su zaposleni u domovima zdravlja širom Srbije, od Subotice do Vranja. Osnovni cilj simpozijuma bio je da se lekarima iz primarne opšte prakse prenesu nova saznanja o celijakiji i istakne potreba za unapređenje dijagnostike celijakije i praćenja pacijenata u našoj zemlji. Lekarima su prezentovani postojeći protokoli za dijagnostiku i preporuke kako prepoznati celijakiju kada su simptomi manje izraženi i raznovrsni. Kroz životne i veoma detaljne primere iz lekarske prakse naši vrsni predavači su preneli svoja iskustva u dijagnostici i praćenju pacijenata.

Na simpozijumu smo čuli predavanja koja su pripremili  lekari iz inostranstva- prof.dr Jernej Dolinšek iz Slovenije, doc.dr Zrinjka Mišak iz Hrvatske i  doc.dr Alina Popp iz Rumunije. Doc. Dr Mišak detaljno je predstavila preporučene protokole u dijagnostici celijakije kod dece i adolescenata, a  prof. dr Dolinšek je govorio o kliničkim izazovima u dijagnostici.  Kroz prezentaciju doc.dr Popp lekarima su prenete informacije i praktična iskustva u praćenju pacijenata – kako, kada i koliko često vršiti lekarske kontrole i tako preduprediti komplikacije bolesti. Veoma zapažena bila je i video prezentacija Susane Neuhold iz Italijanskog udruženja za celijakiju AIK o pristupu dijagnostike celijakije i zbrinjavanju pacijenata u Italiji.  Poznavajući sadašnju situaciju u našoj zemlji da briga za celijačne pacijente nije dovoljno uspostavljena i da je neophodno da se unapredi slično zemljama u okruženju, u program simpozijuma uvsšteni su i domaći predavači različitih specijalnosti. Dr Nataša Dragutinović iz BioCell Hospital iz Beograda, svojim predavanjem o lečenju celijakije tj sprovođenju bezglutenske ishrane značajno je doprinela informisanju učesnika simpozijuma o vrlo složenoj i kompleksnoj brizi za dobrobit celijačnih pacijenata. Dr Olga Mandić iz KBC Bežanijska kosa iz Beograda govorila je o protokolima dijagnostikovanja odraslih pacijenata, prof.dr Željko Mijušković iz VMA iz Beograda govorio je o kožnim oblicima celijakije, asist. dr Nina Ristić iz UDK iz Beograda  govorila je o povezanosti celijakije i drugih oboljenja creva, dr Slobodan Srećković iz KBC Zvezdara iz Beograda govorio je o refraktornoj celijakiji kao jednoj od teških komplikacija bolesti, prof. dr Ivan Stanković sa Farmaceutskog fakulteta Beogradskog Univerziteta istakao je značaj upotrebe farmaceutskih preparata probiotika, prebiotika i suplemenata u tretmanu pacijenata, a dr sc Raša Milanov iz Ministarstva zdravlja Srbije govorio je o sertifikaciji i kontroli bezglutenske hrane koja je izuzetno važna za održavanje zdravlja obolelih od celijakije. Udruženja pacijenata obolelih od celijakije iz Srbije i Hrvatske – Ida Černohorska iz hrvatskog udruženja pacijenata „CeliVita“ i Mirela Marković i Vesna Pavkov iz USZC prezentovale su materijale o celijakiji u štampanoj i video formi i odštampane brošure CD SKILLS za pacijente i lekare.

Šta dalje?

Vesna Pavkov, predsednica USZC predstavila je značaj projekta CD SKILLS za pacijente iz Srbije kao i ukupne rezultate projekta. U svom izlaganju istakla je  potrebu i pravac daljeg rada u budućnosti na unapređenu upravljanja celijakijom u Srbiji. Udruženje planira nastavak rada u ovoj oblasti  uz pomoć Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije. Planiramo da obđemoi nadležne, upoznamo ih sa rezultatima projekta CD SKILLS i ponudimo  materijale sa projekta CD SKILLS –štampane brošure, video priloge  i e-alate, za upotrebu u daljoj edukaciji lekara iz primarne opšte prakse.

O značaju simpozijuma govorilo se i u Jutarnjem programu RTS1 https://www.rts.rs//page/magazine/ci/story/481/zdravlje/5060670/nazdravlje—celijakija.html, a reakcije možete pročitati i na portalu https://rs.n1info.com/…/ko-je-u-riziku-od-celijakije…/