SPORAZUM O CELIJAKIJI IZMEĐU MINISTARSTVA ZDRAVLJA SRBIJE I MINISTARSTVA ZDRAVLJA ITALIJE

Udruženje Srbije za celijakiju je u saradnji sa Udruženjem obolelih od celijakije Italije, 2014. godine pokrenulo saradnju između Ministarstva zdravlja dve zemlje, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o saradnji na polju celijakije između Srbije i Italije. Sporazum je potpisan 2. oktobra 2017. godine. Sporazum je ispred Ministarstva zdravlja Srbije potpisao državni sekretar dr Meho Mahmutović, a sa italijanske strane dr Đuzepe Ruoko generalni direktor Direkcije za higijenu i bezbednost prehrambenih proizvoda i ishranu u Ministarstvu zdravlja Italije. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i ambasador Italije g. Đuzepe Manco, g. Paolo Batineli, ataše za nauku iz ambasade Republike Italije, dr Marko Silano iz iz italijanskog instituta za javno zdravlje i predstavnica Udruženja obolelih Italije Katarina Pilo. Srpsku stranu predstavljala je dr Danijela Urošević, Ministarstvo zdravlja Srbije Sektor za Evopske integracije i međunarodnu saradnju sa saradnicima i predstavnici Udruženja Srbije za celijakiju Vesna Pavkov i Mirela Marković. Potpisani sporazum predviđa saradnju u dve oblasti – oblasti medicinske nauke kroz razmenu znanja na polju dijagnostike i zdravstvenog zbrinjavanja obolelih, a takođe i u oblasti ishrane celijačno obolelih odnosno kontrole bezbednosti prehrambenih proizvoda posebne zdradravstvene namene. Obe strane su se saglasile da, budući da je celijakija hronična bolest sa kompleksnom kliničkom slike uz moguće komplikacije za koju je jedini lek bezglutenska ishrana a samim tim i promena životnih navika pacijenta i njegove porodice, potrebno je omogućiti da svi pacijenti imaju bezbednu i dostupnu hranu i redovne zdravstvene kontrole u svim životnim dobima. Zahvaljujući potpisanom sporazumu, naši lekari imaće priliku da sa italijanskim kolegama razmene najnovija saznanja i preporuke za lečenje, a otvorena je i mogućnost za saradnju na polju proizvodnje bezglutenskih prehrambenih proizvoda.
Udruženje Srbije za celijakiju se zahvaljuje ministru zdravlja acc dr Zlatiboru Lončaru koji je podržao rad Udruženja Srbije za celijakiju i omogućio početak saradnje sa italijanskim lekarima i stručnjacima iz oblasti ishrane. Takođe, Udruženje Srbije za celijakiju se posebno zahvaljuje g.Đuzepe Mancu, ambasadoru Italije i g.Paolu Batineliju, atašeu za nauku i prijateljima iz Udruženja obolelih od celijakije Italije Katarini Pilo i Suzani Neuhold, kao i dr Marku Silanu iz italijanskog Instituta za javno zdravlje koji su značajno doprineli realizaciji potpisivanja sporazuma o celijakiji između Srbije i Italije.
Vest o sporazumu o saradnji Srbije i Italije u oblasti celijakije objavljena je na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije i na sajtu ambasade Italije.