U poseti kod ministra zdravlja

Predstavnici Udruženja Srbije za celijakiju i predstavnici podružnica bili su u oktobru 2014. godine u poseti kod ministra zdravlja acc dr Zlatibora Lončara. Tom prilikom  ministru su predočene  poteškoće sa kojima se suočavaju oboleli od celijakije u našoj zemlji, istaknuti su problemi u zdravstvenom zbrinjavanju obolelih kao što je duga dijagnostika i  neujednačeni protokoli  koji se razlikuju u zavisnosti od zdravstvenog centra gde se pacijent leči. Na sastanku je  bilo reči i  o  teškoćama  u sprovođenju bezglutenske dijete zbog nedovoljno kontrolisanog tržišta i o  brojnim  socijalnim  ograničenjima  sa kojima se oboleli susreću prilikom sprovođenja bezglutenske ishrane.

Ministar je podržao dosadašnje aktivnostii  Udruženja i obećao podršku  kroz modele lečenja i zbrinjavanja  obolelih u evropskim zemljama. Dogovoren je i zakazan  sledeći susret sa predstavnicima italijanskog društva za celijakiju koji je realizovan  već u januaru 2015-te.

Naši prijatelji i partneri iz Italije bili su zajedno sa nama u poseti Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. Predstavnici italijanskog društva  doneli su edukativni materijal i održali kratko predavanje kako bi uputili prisutne o načinu zbrinjavanja obolelih od celijakije u Italiji, ali i  iskoristili ovu  priliku da upute poziv našem ministarstvu da poseti italijansko  ministarstvo zdravlja i preuzme protokole o zbrinjavanju celijakije i  protokole iz dijagnostike.

Veoma smo zahvalni našim prijateljima iz Italije na njihovom naporu da nam pomognu u nastojanjima da olakšamo  život obolelih od celijakije u Srbiji.

 

Upravni Odbor Udruženja

Predstavnici italijanskog društva u poseti našem ministarstvu
Predstavnici italijanskog društva u poseti našem ministarstvu