ZDRAVLJE USTA I ZUBA KOD OSOBA SA CELIJAKIJOM

Celijakija dovodi do različitih simptoma i tegoba, a pre svega reč je o dobro poznatim problemima poput dijareje, zatvora, mučnine, povraćanja, umora, bolova u kostima, depresije i anksioznosti, učestalih glavobolja i drugih.

Problemi koje celijakija može da izazove kada je reč o oralnom zdravlju se često stavljaju u drugi plan, iako uticaj ovog stanja može biti značajan.

5 najčešćih oralnih problema kod osoba sa celijakijom

1. Učestala pojava afti

Češća pojava afti kod osoba koje pate od celijakije je zabeležena, iako još uvek nije tačno utvrđeno zašto do toga dolazi.

Razlozi koji dovode do pojave afti generalno nisu najjasniji, no određeni faktori rizika su poznati. Oni uključuju stres, pad imuniteta, povrede unutar usta, promene u nivou hormona i druge faktore.

Imuni odgovor osoba koje pate od celijakije može dovesti do pojave afti. Osim toga, manjak vitamina B-12, folne kiseline ili gvožđa takođe može povećati rizik od razvoja afti.

Afte nisu specifične za celijakiju, i mogu se pojaviti i nezavisno kao samostalan problem. Srećom, obično spontano prolaze bez lečenja u roku od nedelju do dve dana od izbijanja.

2. Hipoplazija zubne gleđi

Hipoplazija predstavlja stanje kod kog je kvalitet ili količina zubne gleđi manja nego što bi normalno trebalo da bude.

Zubna gleđ je izuzetno čvrsta, a njena uloga je da štiti zub spoljašnjih faktora, poput kiselina iz hrane i pića.

Propadanje zubne gleđi može dovesti do erozije zuba, stanja kod kog se koren zuba otkriva i može izazvati nelagodu, bol i otvoriti put karijesu i infekcijama.

Kod osoba koje pate od celijakije, ovo stanje je češće nego u opštoj populaciji, a veruje se da je to posledica nedostataka u ishrani i imunoloških poremećaja tokom perioda formiranja gleđi u prvih sedam godina života. 

3. Odloženo nicanje zuba kod dece

Jedan od simptoma koji se javlja u ustima kod osoba s celijakijom je kasno nicanje zuba. 

Ovaj se simptom pojavljuje kod 27% pacijenata s celijakijom. 

No, ovaj simptom nije specifičan za celijakiju i može biti posledica neadekvatne ishrane i nedostatka važnih hranjivih nutrijenata u organizmu.

4. Sindrom suvih usta

Iako sindrom suvih usta nije specifičan za celijakiju, neki ljudi s celijakijom mogu imati problema sa pojavom ovog sindroma. 

Do ovoga dolazi kao posledica upalnog procesa u telu, koje može uključivati i pljuvačne žlezde koje počinju da luče manje pljuvačke nego što je normalno.

Nedostatak pljuvačke može da predstavlja ozbiljan faktor rizika od pojave infekcija i karijesa, budući da je uloga pljuvačke u oralnom zdravlju velika.

Pre svega, ona ima ulogu da eliminiše i razblažuje kiseline u ustima, spira bakterije sa zuba i doprinosi boljem ukljanjanju ostataka hrane.

5. Neprijatan zadah

Na kraju, neprijatan zadah, poznat i kao halitoza, može biti povezan s celijakijom.

Loš zadah može biti uzrokovan različitim faktorima, a čini osobe kod kojih su prisutni problemi sa sistemom organa za varenje su pod povećanim faktorom rizika od pojave ovog neprijatnog stanja.

Iako samo po sebi nije opasan, loš zadah može da utiče negativno na samopouzdanje i raspoloženje osoba sa celijakijom.

Suva usta, netretirane oralne infekcije i karijes, kao i nakupljanje plaka i zubnog kamenca su faktori koji će dodatno povećati šansu da dođe do pojave neprijatnog zadaha.

Zaključak

Osim uobičajenih simptoma celijakije, uticaj ove bolesti na zdravlje zuba i usta je značajan.

Stoga se osobama koje pate od celijakije savetuje da posebno povedu računa o održavanju kvalitetne higijene usta i zuba, što podrazumeva redovno pranje zuba i čišćenje stomatološkim koncem.

Osim toga, redovno stomatološki pregledi su neophodni kako bi se sve eventualne promene, upalni procesi i kvarovi na zubima na vreme lečili i sprečile komplikacije.

Dodatno higijena usta i zuba može se poboljšati korišćenjem antibakterijskih tečnosti za ispiranje usta. Kod izbora ovih sredstava, uvek bi trebalo birati bezalkoholne verzije, budući da one mogu dovesti do pojave suvih usta.