AZBUKA BEZGLUTENSKE KUHINJE

Konferencija o bezglutenskoj ishrani 

 

  1. marta 2022. godine održana je virtuelna konferencija o bezglutenskoj ishrani. Predavanja su bila namenjena ugostiteljima i zaposlenima u kuhinjama bolnica, vrtića i škola odnosno zaposlenima u ustanovama koje planiraju da započnu usluge pripreme bezglutenskih obroka za obolele od celijakije.

Konferencija je organizovana u okviru projekta CD SKILLS, a aktivno su učestvovale 4 zemlje Podunavskog regiona- Slovenija, Hrvatska, Srbija i Rumunija. Pozdravnu reč održali su dr. Jernej Dolinšek , gastroenterolog sa Univerzitetske klinike Maribor iz Slovenije i dr. Alina Stanescu Popp pedijatar-gastroenterolog u dečjoj klinici u Bukureštu, Rumunija, a potom su učesnici – ugostitelji, nutricionisti i kuvari, imali priliku da čuju osnovne informacije o celijakiji, bezglutenskoj ishrani i uslovima pripreme bezglutenskog obroka u svojim restoranima i ustanovama. Svaka zemlja imala je odvojene virtualne sesije na svom maternjem jeziku. Predavači za našu zemlju bili su dr Nataša Dragutinović i Snežana Živković iz UDK “Tiršova”, Beograd koje su učesnicima koji se sada prvi put susreću sa celijakijom govorile o zdravstvenim teškoćama obolelih i osnovnim principima njihovog lečenja bezglutenskom ishranom. Prof. dr Ivan Stanković sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorio je kako na tržištu prepoznati proizvode koji su gluten free, kakva su pravila deklarisanja i obeležavanja bezglutenskih namirnica, a Rada Stanić, mr biotehnologije učesnike je uputila kako treba da se opremi, organizuje i ponaša u jednoj bezglutenskoj kuhinji kako bi se izbegao rizik kontaminacije u toku pripreme i posluživanja bezglutenskog obroka. Mirela Marković iz Udruženja Srbije za celijakiju govorila je iz ugla pacijenata o  teškoćama sa kojima se svakodnevno susreću oboleli zbog nepostojanja sigurne bezglutenske ishrane u našim ustanovama i restoranima. Moderator sesije za našu zemlju bila je Vesna Pavkov iz Udruženja Srbije za celijakiju i ona je govorila o aktivnostima Udruženja na započinjanju edukacija i sertifikacije bezglutenskih restorana. Predstavljen je i naš prvi  bezglutenski restoran “Maša” iz Beograda, koji se može pohvaliti potpuno gluten free kuhinjom i pažljivo sastavljenim gluten free menijem. Na kraju konferencije učesnici su imali priliku da pitaju i dobiju odgovore od naših predavača, a organizovan je i kviz o celijakiji i bezglutenskoj ishrani u kome su najbrži sa odgovorima nagrađeni poklon-paketom bezglutenskog proizvođača dr Shar.

Konferencija je održana na virtuelnoj platformi na kojoj su učesnici mogli da pored predavanja vide i pisane sadržaje o celijakiji i organizaciji rada u kuhinji, a  koje su pripremile sve zemlje učesnice. Postavljen je i video  material posebno snimljen od strane Udruženja za celijakiju Velike Britanije, a koji je namenjen zaposlenima u ugostiteljstvu o uređenju bezglutenskih kuhinja i načinu licenciranja restorana. Ova platforma će biti  dostupna još neke vreme, tako da svi zainteresovani koji su propustili da uživo prate konferenciju, mogu i sada da odgledaju snimak svih predavanja i pogledaju pisane I video materijale na  adresi  https://glutenfree.collectivibe.com/

Konferenciju je direktno pratilo 520 učesnika, 130 iz naše zemlje od čega je 48 zaposleno u predškolskim ustanovama Zvezdare, Voždovca, Sopota, Palilule, Vračara, Starog grada, Zemuna, Novog Beograda, Čukarice, Grocke, Obrenovca, Kragujevca, Loznice, Kovačice, kao i predstavnici Turističke organizacije Srbije i dva beogradska bezglutenska restorana “Maša” i “Funky Fresh Gastro Bar”. Pisane i video materijale koje je pripremilo naše Udruženje do sada je pogledalo preko 300 učesnika. Nadamo se da je ovo tek početak jedne uspešne saradnje i da će  uskoro  u našoj zemlji biti moguć siguran bezglutenski obrok van kuće i sopstvene kuhinje! Zahvaljujemo se svim učesnicima i spremno čekamo sledeće izazove, jer je obolelima svaki obrok bez gluten važan!